Over VrouwenWijs

Over VrouwenWijs

VrouwenWijs is ontstaan vanuit een zoektocht naar de verbinding tussen de vrouw en haar natuur. De vrouw is onlosmakelijk verbonden met de ritmes van de aarde, de seizoenen en de maan. Door middel van mijn werk hoop ik ruimte te maken voor het herstellen of versterken van jouw verbinding met je cyclische wilde kern. Een brug slaan tussen de cycli binnen en buiten ons is voor mij de sleutel tot bezield leven.

Centraal in alles wat ik doe staat verbinden. Ik beleef de wereld met een animistisch gevoel, voor mij zijn alle levende wezens met elkaar verbonden in het levensweb. Sjamanistisch werk, lichaams bewustwording (yoga), werken met dromen, ceremonie, het levenswiel, kruidengeneeskunde en vrouwenwijsheid zijn vervlochten door mijn dagelijks leven en werk. Natuur, verbinding en genezing zijn steeds terug kerende thema’s.

Mijn inspiratie is met name het noord west Europese spirituele erfgoed. Ik zoek verbinding met mijn wortels, mijn voorouders en de aarde waar ik op woon. Ik probeer mijn leven zoveel mogelijk af te stemmen op de natuurlijke cycli en die oude wijsheid te eren en toe te passen in het moderne leven.  Het is een genezend pad voor mijzelf en iets wat ik graag met anderen samen beleef en deel.

Daarnaast laat ik me graag inspireren door wijze vrouwen als Uma Dinsmore Tuli (Womb yoga), Nikiah Seeds (Ancestral pathways), Linda WormhoudtLucy H. Pearce (o.a. Burning woman, moontime) en niet te vergeten Clarissa Pinkola Estes (de ontembare vrouw).

Over mij

Interesse in spiritualiteit en de natuur heb ik al van kinds af aan. In mijn vroege pubertijd kwam ik voor het eerst in aanraking met natuur religies. Door het vieren van de jaarfeesten ervoer ik dat ik me daarmee niet alleen meer met de seizoenen ging verbinden maar ontstond er ook een diepere verbinding met mijzelf. In dezelfde periode kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga. De lessen die ik volgde hielpen mij door een moeilijke periode heen en algauw ontdekte ik dat yoga veel meer is dan alleen ontspanning.

In 2012 ben ik afgestudeerd als Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Kunstacademie in Groningen. Tijdens mijn studie probeerde ik te onderzoeken waarom de natuur zo belangrijk voor mij is. Het geworstel met verf en inkt was frustrerend totdat ik er achter kwam dat ik niet de natuur moest proberen na te bootsen maar met haar samen moest gaan werken. Daarom besloot ik in 2011 te beginnen aan de vierjarige opleiding tot yoga docent bij Yoga Opleiding Hara (erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland) welke ik in 2015 heb afgerond. Tijd voor een onderzoek naar mijn eigen natuur, een reis naar binnen.

Tijdens de jaren op de kunstacademie groeide mijn liefde voor oude ambachten zoals spinnen, weven, vilten en plantaardig verven. Onder de naam Bereklauw heb ik dit naast VrouwenWijs van 2013-2018 beroepsmatig gedaan. Beide bedrijven in stand houden naast het moederschap vroeg te veel dus ben ik gestopt met mijn atelier en verkoop. Wel kan je mij af en toe vinden op historische markten en ben ik betrokken bij andere creatieve projecten.

Door de jaren heb ik diverse cursussen en trainingen gevolgd rondom kruidengeneeskunde, natuurreligies, leven met de maan, yoga en vrouw zijn. In 2017 deed ik de Sjamanistische jaartraining bij de Hof van Axen. Voor mij is het sjamanisme, net als yoga, een weg om de verbinding (met de aarde, de ander, jezelf) te versterken.  In het sjamanisme komt voor mij veel samen. Het werken met voorouders, dromen, trancereis en krachtdieren voelt als een heel compleet ‘systeem’ rondom het eren van moeder aarde en leven in verbinding. 

Met respect voor alle tradities werk ik met deze verschillende bronnen en tradities. In het cyclisch bestaan van mens en natuur ligt voor mij de wijsheid en mysterie van het leven. Graag ondersteun ik anderen die dit pad (willen) bewandelen.

 

Deel deze pagina