Over VrouwenWijs

Over VrouwenWijs

VrouwenWijs is ontstaan vanuit een zoektocht naar de verbinding tussen de vrouw en haar natuur. Vrouwen zijn onlosmakelijk verbonden met de ritmes van de aarde, de seizoenen en de maan. Een brug slaan tussen de cycli binnen en buiten ons en oude wijsheid implementeren in het moderne leven zijn voor mij de sleutel tot bezield leven. 

Centraal in alles wat ik doe staan animisme en verbinding. Verbinden met onze wortels, voorouders en de aarde waarop we wonen. Naast het verbinden met de fysieke aarde waar wij deel van uit maken is een groot deel van mijn werk gericht op het verbinden met de niet-fysieke werkelijkheid. Werken aan een symbiotische relatie met de andere wereld en haar inwoners (krachtdieren, gidsen, natuurwezens) speelt een belangrijke rol in mijn leven. Ik ben een animist; voor mij zijn alle levende wezens met elkaar verbonden in het levensweb. Naast mensen zijn ook boom, zee, rots en uil onze verwanten. Mijn inspiratie is het noord-west Europese spirituele erfgoed met haar lange traditie van animistische en heidense georienteerde spiritualiteit. Sjamanistisch werk, heggenrijden, lichaams bewustwording (yoga), werken met dromen, ceremonie, het levenswiel, kruidengeneeskunde en vrouwenwijsheid zijn vervlochten door mijn dagelijks leven en werk. 

Dit is een genezend pad voor mijzelf en iets wat ik graag met anderen samen beleef en deel. In het cyclisch bestaan van mens en natuur ligt voor mij de wijsheid en mysterie van het leven. Mijn aanpak is aards, pragmatisch, praktisch en vrij van dogma. Door middel van mijn werk hoop ik ruimte te maken voor het herstellen of versterken van jouw verbinding met je cyclische wilde kern. 

Over mij

Interesse in spiritualiteit en de natuur heb ik al van kinds af aan. In mijn vroege pubertijd kwam ik voor het eerst in aanraking met natuur religies en hekserij. Door het vieren van de jaarfeesten ervoer ik dat ik me daarmee niet alleen meer met de seizoenen ging verbinden maar ontstond er ook een diepere verbinding met mijzelf. In dezelfde periode kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga. De lessen die ik volgde hielpen mij door een moeilijke periode heen en algauw ontdekte ik dat yoga veel meer is dan alleen ontspanning. Het bewustworden van mijn eigen lichaam opende deuren naar het bewust worden van de andere lichamen zoals die van boom, rots, aarde of wind, om mij heen.

In 2012 ben ik afgestudeerd als Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Kunstacademie in Groningen. Tijdens mijn studie probeerde ik te onderzoeken waarom de natuur zo belangrijk voor mij is. Het geworstel met verf en inkt was frustrerend totdat ik er achter kwam dat ik niet de natuur moest proberen na te bootsen maar met haar samen moest gaan werken. Daarom besloot ik in 2011 te beginnen aan de vierjarige opleiding tot yoga docent bij Yoga Opleiding Hara (erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland) welke ik in 2015 heb afgerond. Tijd voor een onderzoek naar mijn eigen natuur, een reis naar binnen.

Tijdens de jaren op de kunstacademie groeide mijn liefde voor oude ambachten zoals spinnen, weven, vilten en plantaardig verven. Onder de naam Bereklauw heb ik dit naast VrouwenWijs van 2013-2018 beroepsmatig gedaan. Beide bedrijven in stand houden naast het moederschap vroeg te veel dus ben ik gestopt met mijn atelier en verkoop. Wel kan je mij af en toe vinden op historische markten en ben ik betrokken bij andere creatieve projecten.

Door de jaren heb ik diverse cursussen en trainingen gevolgd rondom kruidengeneeskunde, natuurbeleving, sjamanisme, magisch werk, natuurreligies, leven met de maan, yoga en vrouw zijn. Ik ben lid geweest van heksen- en druidegroepen maar ben vooral een solitiar beoefenaar. In 2017 deed ik de Sjamanistische jaartraining bij de Hof van Axen.

Voor mij is dit pad van cyclisch leven en animistisch verwilderen een weg om de verbinding met de aarde, de ander en jezelf te versterken. Het werken met ceremonie, de seizoenen, oude ambachten, voorouders, dromen, planten en bomen, mythologie en verhalen, trancereis en krachtdieren is voor mij een versterkend pad rondom het eren van Moeder Aarde en leven in verbinding. Ik streef ernaar om een hoedster van de aarde te zijn. 

Daarnaast ben ik een groot bewonderaar van wijze mensen zoals Nikiah Seeds (Ancestral pathways), Robin Wall Kimmerer, Daan van Kampenhout, Daniel Foor (Ancestral Medicine), Uma Dinsmore Tuli (Womb yoga), Sarah Anne Lawles (Banefolk), Paul Kingsnorth, Mark Boyle & Joanna Macy.

Ik woon en werk in Haren, Groningen, en ben moeder van Yule (2016). 


2008-2012 HBO Docent beeldende kunst en vormgeving, Academie Minerva te Groningen.
2008-heden Diverse cursussen en trainingen op het gebied van natuurreligie, sjamanisme, voorouderwerk, vrouwenwerk, hekserij, seksualiteit, ecologie, animisme en textiel ambacht. 
2002-2003 Jaarcursus kruidengeneeskunde, vervolgjaar en korte cursussen bij de Groene Zon in Groningen. 
2011-2015 Vierjarige opleiding tot Yoga docent, Yoga opleiding Hara te Groningen.
2013-2018 YogaSami opgericht. Wekelijkse yoga lessen aan groepen.
2013-2018 Bereklauw opgericht. Atelier voor ambachtelijk wol-, spin- en viltwerk.
2017 Sjamanistische jaartraining, Hof van Axen.
2017-heden Vrouwenwijs opgericht. YogaSami breidt zich uit naar workshops en trainingen rondom cyclisch leven (yoga vrouwen cirkel, bewust omgaan met je menstruatie), sjamanistische trancereis (basis cursus en jaartraining), heggenrijden ( jaartraining traditionele hekserij), individuele begeleiding.
2018 Publicatie Cyclisch leven boekje, eigen beheer. 
2020 - 2021 Primitief overleven + Jaarcursus leven met de natuur, Bosbeweging.

Deel deze pagina