Ode aan de Yoni

Geplaatst op: 07-05-2016
Schrijver: VrouwenWijs

Veel vrouwen vinden het lastig om een goede en passende benaming voor hun geslachtsdeel te vinden. En sinds de komst van mijn dochter ben ik er zelf ook weer over na gaan denken. Want ‘vagina’ vind ik maar medisch en ‘doos en kut’ te grof. ‘Flamoes’ klinkt te veel stoeipoezerig en ik waag me niet eens aan ‘voorbillen’ en andere absurde benamingen.

Om mij heen hoor ik dat steeds meer mensen het over hun ‘Yoni’ hebben en dat vind ik prachtig. Ik zocht naar een Nederlands woord (WAAROM doen we toch steeds alles in andere talen terwijl we zelf zo'n mooie taal hebben?) maar ik ben bij gebrek aan beter toch gezwicht voor deze.

Het woord ‘Yoni’ betekend in het Sanskriet zowel ‘bron’, ‘plek van geboorte’, ‘vulva’ en ‘baarmoeder’. Het is dus de een misvatting dat Yoni alleen ‘vagina’ betekend. Yoni is de bron van al het leven en staat symbool voor de creatieve kracht waaruit al het leven voortkomt. Het woord 'Yoni' zegt voor mij zoiets als: heilig of sacraal. Ik moet zeggen dat ik het een gemis vind dat het woord een gebrek aan kracht of rauwheid heeft, toch net iets te lief voor mij maar vooruit. Misschien is het wel nodig om haar eerst weer als heilig te zien voordat het (weer) helemaal een bron van oer kracht mag zijn.

In onze samenleving wordt het vrouwelijk geslachtsdeel soms gezien als vies, pornografisch of slecht medisch als een opening waar baby’s uitkomen. Schaamlippen zijn te groot, als vrouwen bloeden hebben ze ‘the curse’ en we hebben voor onszelf en onze dochters geen goed woord voor ons geslachtsdeel. Laten we de betekenis van de Yoni omarmen zodat we haar in ere kunnen herstellen. De plek van potentie tot nieuw leven, genot, bloed, dood, reincarnatie en liefde. Want wij dragen de bron van al het leven en dat verdient een krachtig woord!

(Hoe kan je als vrouw goed voor je Yoni zorgen? Je kan tijdens je maantijd bijvoorbeeld een Mooncup of andere menstruatie cup gebruiken. Wist je dat er wasbaar maandverband en inlegkruisjes bestaan? Dat scheelt enorm veel afval en is beter voor je Yoni want in veel wegwerp maanverband en tampons zitten middelen die irriteren en slecht zijn voor jou en het milieu. Wil je toch wegwerp gebruiken? Kies dan iets van een merk zoals Yoni (toepasselijk he?), 100% biologisch en gifvrij. Ook kan je af en toe een kruiden stoombad nemen, bijvoorbeeld met de kruidenmengsels van Kutkruiden. Wat de bron van al het leven verdient natuurlijke goede zorg!)

Bewerkt door VrouwenWijs op 16-05-2019 12:31

Deel deze pagina
Reageer