Bijvoet: plant van vrouwenwerk & dromen

Geplaatst op: 27-06-2018
Schrijver: VrouwenWijs

Voor onze voorouders was de Bijvoet (‘Artemisia Vulgaris’) een belangrijke plant in ritueel werk en om haar genezende eigenschappen. In vele oude culturen werd de menstruatie (de maantijd) gezien als een bron van spirituele kracht voor de vrouw en als ‘droomtijd’, een tijd om heldere visioenen te ontvangen voor jezelf en de gemeenschap. Bijvoet is zowel verbonden met de maanstonden, divinatie als met dromen en is daardoor bij uitstek een vrouwenplant.

Van oudsher heeft Bijvoet een sterke connectie met midzomer. Haar oude volksnamen zijn onder andere Sint Jansbloem (niet te verwarren met Sint Janskruid, Hypericum perforatum), Moederkruid en Alheler. De plant werd veel gebruikt voor Midzomer kransen en versieringen. Bijvoet die in de dagen rond midzomer geplukt werd werd in huizen en stallen opgehangen tegen onheil, boze geesten en ziekte. En werkt trouwens ook prima tegen ongewenste insecten zoals motten. De naam verklapt al iets over het oude gerbuik van de plant, Bijvoet in je schoen (bij-de-voet) zou vermoeidheid van je voeten verlichten. Symbolisch gezien is het een krachtige ondersteuner tijdens het bewandelen van je levenspad.

Bijvoet is een vrouwenkruid dat onder andere ondersteunt bij menstruatie kramp, een onregelmatige cyclus, pms, opvliegers en endometriose. Verder heeft Bijvoet heeft een sterke antiseptische werking, staat de plant ook bekend als ontkramper en is heilzaam voor de spijsvertering. Het heeft een verhelderende en rustgevende werking. De Bijvoet wordt geassocieerd met de Moedergodin. Dit komt niet alleen door haar haar geneeskrachtige werking bij menstruatie en de vrouwelijke voortplantingsorganen maar ook door haar naam -‘Artemisia’ komt van de Griekse godin van de maan Artemis en van ‘Arktos’, oftewel ‘Berin’, een dier dat symbool stond voor de moeder.

Has artemisia come to help us unlock the deep dreams that day to day living has swept seemingly out of reach? Has she come to guard us and protect us while we realign ourselves with the strength of feminine energy? Has she come–with her liver cleansing and digestive tonic– to help ease the pain of those sisters who can not honor their monthly cycle by calling “time-out”? I think she has. - Mariahadessa Ekere Tallie

In ritueel werk kan je Bijvoet gebruiken om een ruimte, personen of voorwerpen te reinigen. Je zou kunnen zeggen dat de Bijvoet de ‘inheemse witte salie’ is. Het groeit overal en in een smudgestick gecombineerd met bijvoorbeeld jeneverbes en ceder heb je een prachtige reinigende bundel. Ook voor werken met dromen, divinatie en visioenen is de Bijvoet een goede metgezel. De stimulerende en verhelderende werking op de geest helpen je bij werk dat gaat om helder zijn en helder zien.

Is het niet opvallend dat de Bijvoet niet meer gebruikt wordt als medicijn gezien de genezende eigenschappen van de Bijvoet en dat ze vrouwen kan ondersteunen gedurende haar vruchtbare jaren en daarna? Deze vraag stelt Danielle Prohom Olson van Gather Vicotoria zich geheel terecht in haar Blog over Artemisia (zie link onderaan). Het afdalen in de diepte en donkerte van je maanstonden is een van de poorten naar vrouwelijke wijsheid en bekrachtiging. Een kruid dat gerelateerd is aan de maan, maanstonden, helder-zien en die je ondersteunt op het bewandelen van je levenspad zou daar wel eens een hele mooie bijdrage aan kunnen leveren.

Suggesties voor werken met Bijvoet:

  •  Gebruik de reinigende rook voor divinatie werk of om jezelf, voorwerpen of een ruimte te reinigen (Vaak wordt hier salie uit de VS voor gebruikt. Wist je dat deze door het enorme gebruik begreigd wordt?)
  • Menstruatie kramp, PMS, onregelmatige cyclus: meng 10-20 druppels etherische Bijvoet olie met een basis olie van 50 ml. Hiermee kan je dagelijks je onderbuik/onderrug inmasseren.
  • Draag bladeren van de bijvoet in je schoen, of liever/comfortabeler: onder een inlegzooltje in je schoen als ondersteuner en wegwijzer op je levenspad.
  • Een buideltje gedroogde bijvoet bij je bed voor heldere dromen.
  • LET OP: Pas op met directe inwendige inname van de plant, gebruik het niet langerdurig. De plant bevat Thujon, de stof die van oudsher ook in Absinth zat -Absinth Alsem is familie van de Bijvoet- en tevens de reden dat echte Absinth nu verboden is. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap (Bijvoet staat bekend als miskraam opwekkend en werd vroeger gebruikt als abortus middel).
  • Link naar een prachtig recept: https://gathervictoria.com/2018/04/07/artemisia-moontime-elixir-a-recipe-for-dream-magic/

 

Gemyne ðu, mucgwyrt, hwæt þu ameldodest,
hwæt þu renadest æt Regenmelde.
Una þu hattest, yldost wyrta.
ðu miht wið III and wið XXX,
þu miht wiþ attre and wið onflyge,
þu miht wiþ þam laþan ðe geond lond færð.

Remember, Mugwort, what you made known,
What you arranged at the Great proclamation.
You were called Una, the oldest of herbs,
you have power against three and against thirty,
you have power against poison and against infection,
you have power against the loathsome foe roving through the land.

(Uit de Negenkruidenspreuk (Nine Herbs Charm), een Oudengelse magische spreuk uit het 10e eeuwse Lacnunga manuscript.)

Bewerkt door VrouwenWijs op 16-05-2019 12:22

Deel deze pagina
Reageer