Bessen plukken en haren offeren

Geplaatst op: 01-10-2019
Schrijver: VrouwenWijs

Bedankt voor jouw genezende levenskracht.’ zeg ik zacht tegen de lijsterbes terwijl ik een haar uit mijn hoofd trek. ‘Ik geef je in ruil wat van mij.’ Voorzichtig wikkel ik de haar om de tak waar ik net bessen van geplukt heb. Soms moet ik lachen bij de gedachte bij hoeveel planten, bomen, grafheuvels en waterbronnen ik al haren heb achter gelaten. Een heel landschap van haren. Mijn lichaam is een landschap en het land waar ik op woon draagt mijn voetsporen diep in de aarde, offers van haar in de bomen en mijn lied in de wind.

Een offer brengen is een uitwisseling van energie of levenskracht waarmee je dank zegt of eert. Verschillende gelegenheden vragen om verschillende soorten offers. Misschien dat je bij het woord ‘offer’ gelijk aan bloederige taferelen moet denken. En alhoewel dat inderdaad een optie kan zijn is dat niet wat ik bedoel.

 

Voor mij kan een offer een eerbiedig ruilmiddel zijn. Als ik bijvoorbeeld iets van een plant heb geoogst, vooral wanneer ik iets afgesneden heb, dan laat ik graag een haar achter. Als dank voor de levenskracht die ik neem laat ik iets van de mijne. In dit geval kan je denken aan een haar, spuug of tranen.

 

Een offer kan iets zijn dat je gekregen hebt, waar je dankbaar voor bent en waarvan je iets wilt terug geven. Hierbij kan je denken aan menstruatie bloed. Ha, dit is het bloederige offer wat ik bedoelde! Geen dode dieren of mensen, geen sensatie helaas. Ieder maan(d) als ik bloed ben ik dankbaar dat ik vruchtbaar ben, dat ik de natuurlijke cyclus binnen in mij mag ervaren. Ik geef wat bloed terug aan de aarde. Symbolisch als offer maar ook omdat het goede voeding is voor planten.

 

Een van de mooiste offers vind ik offeren voor de voorouders. Bij een graf of voorouder altaar kan je aardse zaken achter laten om je voorouders te eren. Om ze een groet te brengen uit dit moment in tijd en ruimte. Wat laat je dan achter? Dat is geheel afhankelijk van de voorouders dus vraag het ze! Sommigen houden van een borrelglaasje jenever of honingwijn, anderen maak je blij met pijptabak. Een bosje bloemen, een schaaltje granen, een kaars. Het kan van alles zijn. (Als je buiten offer achter laat, let je er dan wel op dan er geen dingen tussen zitten die giftig kunnen zijn voor dieren?)

 

Soms is een offer een groet aan het landschap. Een vogel die overvliegt krijgt een spontaan lied, een boom krijgt een kus, het strand een tekening. Dit zijn offers die vaak spontaan komen bij mij. Dat ik bijvoorbeeld met mijn blote voeten in de zee sta en geraakt word door haar schoonheid en kracht. Soms vraag ik het landschap waar ik haar blij mee kan maken, soms komt er spontaan iets in me op.

 

Offeren gaat niet alleen over geven maar vooral ook over uitwisselen en delen. En zoals bij alle vormen van magie of magisch werk gaat het om de intentie waarmee je iets doet. Een offer hoeft niet groots, duur of dramatisch te zijn. Met een offer laat je andere wezens om je heen zien dat je ze ziet en hoort. Dat ze waardevol zijn. Een haar voor een bes, uit eerbied en liefde van alles wat leeft.

 

Bewerkt door VrouwenWijs op 26-11-2019 12:17

Deel deze pagina
Reageer