Lokaal verwilderen, klein leven in tijden van corona

Geplaatst op: 12-04-2020
Schrijver: VrouwenWijs

Indigenous insights cannot be understood without slowing down,

without taking time to notice the upward press of the ground and the earthen silence that surrounds all our words.

– David Abram

 

Er zijn mensen met dezelfde kleur haar als de goudgele grassen van hun geboorteland. Sommige mensenlijven zijn donkerder omdat hun voorouders eeuwenlang onder een warme felle zon leefden. Er zijn kleine mensen van de steppe met sporen van de wind in hun gezicht en lange breedgeschouderde mensen die leven aan de noordelijke kusten, in wiens blauwe ogen het koude water reflecteert. De verschillende landschappen van de aarde worden weerspiegeld in de kleinere lichamen die haar bewonen.

 

Verwilderen

Wij mensen zijn eraan gewend dat wij onze omgeving beïnvloeden. Waar we iets minder vaak bij stil staan is dat onze omgeving ons beïnvloedt. En belangrijker nog, hoe. Sinds de ontwikkeling van jager-verzamelaars naar de eerste agrarische samenlevingen maken wij hekken, graven wij greppels en cultiveren wij gewassen. Door de eeuwen heen hebben wij veel veranderd in onze directe leefomgeving en daardoor zijn er in Nederland nog maar weinig onaangeroerde gebieden. In een klein landje als het onze valt dit confronterende feit niet te ontkennen. Woonwijken en wegenstelsels, stadsinrichting en zelfs bijna alle natuurgebieden zijn van te voren nauwkeurig gepland en bedacht. Veelal met de bedoeling de omgeving te ‘verbeteren’ of te ‘optimaliseren’. We snoeien en bestraten er een eind op los. Steeds minder van onze omgeving mag gewoon weg zijn gang gaan, verwilderen is een lang verloren recht.

 

Klein leven door corona

Het is nu zo’n drie weken sinds er in Nederland veel veranderd is door het Corona virus. Door het thuisblijf advies zijn we verplicht meer aangewezen op onze directe leefomgeving. Het is een uitdagende situatie als je nu niet naar je werk kunt, je ineens thuisblijvende kinderen hebt of als je weinig bewegingsruimte in of om je huis hebt. Maar ik zie een heel mooi gift van deze situatie en dat is de uitnodiging om je meer te verbinden met de lokale plek waar je woont. We kunnen tegenwoordig met weinig moeite de hele wereld over reizen, fysiek of digitaal. Maar de trend dat we allemaal kosmopolitische wereldburgers zijn zorgt helaas ook voor een hoop vervuiling door brandstofverbruik en een minder 'van-deze-plek' zijn. We zijn overal thuis maar toch ontheemd. Het Corona virus werpt een aantal 'quests' of onderzoeksvragen naar ons toe en de vraag hoe we verbonden zijn met onze directe omgeving is er een van.

 

Verbinden met lokaal

Als je wereld langzamer en kleiner wordt en je langere tijd op een plek bent dan ga je je vanzelf meer afstemmen op je omgeving. Het zal mij niets verbazen als de huidige situatie zal bijdragen aan een groeiende interesse in de lokale ecologie. Van kennis van wildplukken en kruidengeneeskunde tot een diepere band met je tuin of de planten op je balkon. We zijn meer in en om huis en zien minder mensen. Het kan een interessant onderzoek zijn om te kijken hoe jouw (natuurlijke) omgeving jou beïnvloedt in plaats van andersom. Hoe ben je verbonden met de andere inwoners -mens, dier en plant- van jouw thuis? Ken je hun ritmes en gedragingen? Voel je hoe ze jou doen bewegen? Voel jij je onderdeel van je leefomgeving? Of is het een decor, makkelijk inwisselbaar voor een andere variant? Weet je welke eetbare dingen je kunt plukken in dit seizoen? Wat weet je van de lokale verhalen, haar geschiedenis en mythen en hoe resoneren die in jou?

 

Inheems zijn

De mens is de laatste eeuwen zo gewend een actieve sturende rol te hebben ten opzichte van zijn omgeving. Volgens mij is het heel gezond dat we nu de uitnodiging krijgen om eens een hele andere positie in te nemen. Namelijk een van beschouwen en afstemmen, meer in wisselwerking en samenwerking. Of sterker nog; leven waarbij de natuurlijke cycli sturend zijn. Lokaal verwilderen vraagt om klein en dichtbij huis en daar echt aanwezig zijn. Van haast naar huis en haard. Van vliegen naar ver naar duiken naar binnen. Van exotisch verlangen naar het bewustzijn dat ook wij inheems zijn. Onze echte welvaart zit in onze sociale contacten, leven in verbinding en geaard zijn, in alle betekenissen van het woord. Mijn wens voor de wereld is dat de huidige situatie ons meer en meer op een pad brengt van de focus op winst naar de focus op echt welzijn. Dat we meer mogen ervaren dat we onderdeel zijn van onze omgeving, in plaats van haar proberen te beheersen. Deze vertraging brengt ons hopelijk meer bewustzijn van de natuurlijke ritmes binnen en buiten ons en het besef dat we allemaal deel zijn van een groot lichaam.


Door het Corona virus veranderd er veel in de wereld. Veel mensen hebben behoefte aan steun of inspiratie. Bij deze mijn huidige favoriete bronnen van zielevoeding:

 

Luisteren

  • Fair Folk podcast - Een van mijn favoriete podcast, over folk muziek en oude Europese tradities. Deze week een interview met Faber, mijn geliefde, collega en beste vriend, over zijn muziek.
  • For the wild podcast - Samensmelting van animisme en milieuactivisme.
  • Earth speak podcast
  • Medicine stories podcast
  • Kalliopes sanctum van Silvia Linsteadt – deze podcast is een prachtig vlechtwerk van muziek en poezie gebaseerd op de mythen van het oude Griekeland. Als dit met je resoneerd dan vindt je haar boek Our lady of the dark country ook zeker mooi.

 

Lezen

  • Becoming animal & spell of the sensuous – David Abram (Prachtige animistische natuur filosofie)
  • Belonging – Toko Pa Tuner (Over het leven in verbinding en het vinden van een thuis in jezelf)
  • Craeft – Alexander Langlands (Over oude ambachten en de waarde van werken met lokaal materiaal)
  • If women rose rooted – Sharon Blackie (Over de zoektocht van vrouwen naar leven in verbinding met de aarde)
  • The way home – Mark Boyle (Over eenvoudig leven zonder technologie)

 

Foto: Yoran van Rossum

Foto: Yoran van Rossum

Foto's: Yoran van Rossum

 

Bewerkt door VrouwenWijs op 12-04-2020 14:50

Deel deze pagina
Reageer