Je menstruatie cyclus als kompas

Geplaatst op: 18-05-2020
Schrijver: VrouwenWijs

Je innerlijke seizoenen

De cyclus van groei, bloei, afbraak en rust die je bij de seizoenen ziet komen overeen met de maandelijkse fasen van de maan en de fasen van de menstruatiecyclus. Dit zou je de innerlijke seizoenen kunnen noemen. De menstruatie is vergelijkbaar met de winter; een moment van inkeer, rust en stilte voordat de nieuwe cyclus begint. De pre-ovulatie is net als de lente een periode van opbouwende kracht, die vervolgens tijdens de ovulatie tot volledige wasdom komt, net als de zomer. Vervolgens neemt de energie weer af tijdens de pre-menstruatie, de herfst.

Door inzicht in je eigen innerlijke seizoenen zal je gaan ervaren dat jouw energie door de maand heen enorm cyclisch is. Door je daar op af te stemmen kan je een hoop ongemak (PMS!) voorkomen of verminderen en kan je je eigen cyclus als bron van kracht gaan ervaren. Jouw eigen innerlijke cyclus nodigt je steeds weer uit om vanuit een bepaalde energie te leven en handelen en groeiprocessen aan te gaan. Iedere maand weer vraagt je lichaam je het oude los te laten zodat er ruimte komt voor een nieuwe cyclus.

De 4 fasen van de maan en de menstruatiecyclus kan je vergelijken met vier fasen -of archetypen- van een vrouwenleven. Karakteristiek voor een (vrouwen)leven is de cyclus die niet alleen vorm krijgt in de maandelijkse cyclus maar ook zichtbaar is in de hele periode van voor je vruchtbare jaren tot na de menopauze. Iedere maan(d) doorloop je tijdens je pre-ovulatie de fase van de jeugd. Je ovulatie is je vruchtbare tijd, de periode van de moeder. Als oude wijze integreer je je wijsheid tijdens de pre-menstruatie waarop het sterven volgt, de menstruatie. Door deze gegevens met elkaar te vergelijken worden de nuances en de overeenkomsten duidelijker en zie je hoe deze cyclische thema's in meerdere aspecten van je leven terugkomen.

 

Charting

Een manier om meer inzicht te krijgen in je eigen cyclus is je cyclus bij te houden in relatie tot de maancyclus, ookwel charting genoemd. Als dit je aanspreekt kan het een levenslange cyclische reis naar binnen zijn, vol wijsheid en inzicht. Je zult zien dat jouw lichaam, net als de aarde, verbonden is met een universeel oneindig patroon. Een moonchart is een cirkeldiagram waarin je je cyclus kan bijhouden. Veel vrouwen noteren in hun agenda wanneer ze bloeden, omdat je bijvoorbeeld niet zwanger wilt worden en wilt weten of je misschien over tijd bent. Of juist omdat je zwanger wilt worden en je seks te 'plannen'. Een moonchart gaat een stapje verder.

Dag 1 is je eerste bloeddag. Iedere dag noteer je kort hoe je je emotioneel, fysiek, mentaal en spiritueel voelt. Dat kan met tekst, dat kan ook met pictogrammen die je zelf kunt vormgeven. Let op de thema's waar je over droomt, je eetgedrag en andere behoeftes. Als je dit een tijd doet zul je je eigen patronen gaan ontdekken en kan je meer gaan samenwerken met je eigen ritme. Ben je tijdens je ovulatie onrustig en hyper? Ga creëren! Of misschien is juist sporten voor jou op dat moment een manier om balans te ervaren. Wat zijn voor jou de eerste tekens van de overgang naar de donkere helft van je cyclus? Als je de eerste symptomen van je menstruatie voelt kan je bewust tijd gaan inbouwen om los te laten, op te ruimen. Zo wordt je minder 'overvallen' door je cyclus.

Als je je cyclus bijhoudt zal je zien dat je soms 'wandelt' van bijvoorbeeld bloeden met volle maan naar bloeden met nieuwe maan. Dit kan je veel inzicht geven in de processen die (onbewust) spelen in je leven en lichaam. Zo'n verschuiving in je ritme kan wel een jaar duren! Het lijkt dan misschien alsof je helemaal niet met de maan bloedt maar je doet het dan toch. Gedurende je leven zal je lichaam zich op verschillende manieren afstemmen op de maan. Wat speelt er in je leven terwijl je lichaam door haar cyclus beweegt?

 

‘Menstruation holds an extraordinary secret that's rarely known, acknowledged or given the veneration it deserves. It's the ability to experience altered states of consciousness, naturally and effortlessly.’ - Wurlitzer & Pope, Wild power

Het bijhouden van mijn cyclus in de vorm van charten doe ik nu een paar jaar. Eerst deed ik dat op losse Moonchart papieren, bij voorbeeld op de charts van het boek Moon Mysteries van Nikiah Seeds die je gratis kunt downloaden. Twee jaar geleden stuitte ik op het prachtige boek Weaving Cycles van Dorte Stanek. Dit is een soort jaarboek met voor iedere maan een chart om zelf in te vullen en extra schrijf ruimte voor reflectie, dromen en inzicht. Omdat het boek zo mooi is, de illustraties zijn geweldig, moedigt het enorm aan om hiermee aan de slag te gaan. Sinds twee jaar koop ik bij de schrijfster een voorraadje in voor anderen in Nederland. Ik heb tot nu toe veel enthousiaste reacties gekregen van vrouwen die er mee werken maar ik merkte ook dat er behoefte is aan sparren met anderen. Hoe doen jullie dat nou, dat charten? Schrijf je hele verhalen? Daar heb je toch geen tijd voor? Welke inzichten halen anderen eruit?

Misschien wel het belangrijkste gegeven van je menstruatie cyclus is dat je in iedere fase van je cyclus je anders voelt en andere behoeftes hebt. Cyclisch leven betekend dus constante verandering. In theorie is dit voor veel mensen een mooi concept maar in de praktijk wil dit soms behoorlijk wringen. Neem nou zo’n charting boek. Tijdens sommige maanden houdt je iedere dag keurig bij. Een paar maand later heb je misschien wel veel meer behoefte aan een andere aanpak. Grote woorden, werken met kleuren, misschien veel poëtischer. Gun jezelf dat jij gedurende maanden of jaren ook mag veranderen, want dat is het omarmen van het cyclische leven. Leg jezelf niks op (ik moet iedere dag schrijven, het moet wel netjes, etc.) maar voel of je het vrij en speels kunt houden, vanuit de verbinding met binnenin.

Dit zijn een aantal inzichten die ik de afgelopen jaren heb gekregen in mijn eigen cyclus. Ik deel ze zodat er bij jou misschien ook ‘aha’ momenten zullen komen wat betreft jouw cyclus.

  • Vlak voordat ik ga bloeden heb ik vaak dromen dat er iemand dood gaat, vaak een geliefde en soms ikzelf. Soms denk ik echt ‘wie zal deze maand het slachtoffer zijn’. Menstrueren is een soort kleine dood in je lijf en vaak gaat dat gepaard met thema’s zoals loslaten of symbolisch sterven. Helemaal zo gek nog niet dus, die dromen! Zo’n dood-droom kan ik inmiddels als geruststellend ervaren, mijn menstruatie komt eraan. (Deze dromen had ik vooral in de tijden dat ik bloedde met donkere maan, als mijn bloeden samenvalt met de volle maan dan zijn het vaker wilde seks dromen vlak vlak voordat ik ga bloeden en minder dood dromen.)

 

  • Tijdens mijn herfst, mijn pre-mentruatie, heb ik op de een of andere manier sterk de neiging tot impuls inkopen doen. Ik bedoel niet wild shoppen in de stad, daar heb ik echt een hekel aan, maar juist lui online. En dan vaak dingen die ik voor mezelf goed kan lullen, namelijk dat ze bijdragen aan minder afval (herbruikbare zero-waste oplossingen voor in huis) of dat ik er gelukkig of geinspireerd van wordt (boeken, ja dat is wel een ding). En de kringloopwinkel. Omdat ik nu weet dat dat een pre-menstruele aanval kan zijn geef ik er minder aan toe.

 

  • Het lijkt tegenstrijdig maar tijdens mijn herfst heb ik ook altijd een opruim drang. Maar als ik eerlijk ben kan ik het beter een manie of woede noemen. Het huis MOET opgeruimd worden. Driftig sta ik dan lades leeg te trekken, spullen weg te geven, schoon te maken en planten te verpotten. Huisgenoten kunnen mij dan maar beter niet in de weg staan of me er op aanspreken of dit echt nodig is. Het voelt goed voor mij om in een fijne, schone omgeving te zijn als mijn maandstonden beginnen. Met weinig afleiding en dingen die tot onnodige ergernissen kunnen leiden.

 

  • Die scherpe blik in mijn herfst ten opzichte van wat ik wel en niet wil houden of hebben in mijn leven heb ik ook ten op zichte van gedrag van mijzelf of de mensen om mij heen. Liza Lister noemt dit heel mooi je ‘bullshit detector’. Mijn tolerantie wil nog al eens laag zijn en dat ervaar ik als heel verhelderend. Het word mij ineens ontzettend duidelijk met welke dingen ik eigenlijk al een tijd conflict heb. Dat wil er wel eens wat ongenuanceerd uitkomen maar dat maakt het niet minder waar.

 

  • Misschien een inkopper maar als ik een ontspannen maand heb gehad dan heb ik bijna geen pijn of ongemak als ik bloed. En met ontspannen bedoel ik dat ik mezelf goed heb kunnen uiten en niks heb zitten opkroppen. Was er in de afgelopen maand een grote ingrijpende gebeurtenis zoals een verhuizing? Dan weet ik dat ik me moet voorbereiden op heftige maandstonden.

 

  • Als ik terug lees in mijn charts dan valt het op dat ik tijdens mijn ovulatie vaak opschrijf dat ik ergens tussen veel inspiratie hebben en overprikkeld zijn in zit. Ik ben vooral erg bezig en ik schrijf in die dagen opvallend minder in mijn dagboek. Mijn menstruatie ervaar ik ook als een hele inspirerende tijd, allen veel rustiger en meer geaard, meer ondergronds. Ik schrijf dan veel, heb behoefte aan meer reflectie en diepgang. Ik kan media en beeldschermen beter vermijden.

 

  • De volle maan ervaar ik altijd als een tijd op te scheppen en manifesteren. De piekenergie helpt om dingen de wereld in te brengen, in mijn geval vaak creatieve projecten. Maar als ik bloed met volle maan, wat de laatste maanden zo is, dan ervaar ik dat juist als een uitnodiging om even uit het scheppen en 'moederen' te stappen. Dat doe ik namelijk de hele maand al. Juist op dat piekmoment van volle maan alles loslaten en rusten maakt dat ik niet uitgeput raak.

Wil je na aanleiding van deze blog jouw ervaringen met het charten delen? Deel ze hieronder of stuur ze naar me door dan verzamel ik ze zodat anderen daar weer van kunnen leren!

Wil je meer weten over cyclisch leven? Het Cyclisch leven boekje is verkrijgbaar in de webshop. Of kijk in de agenda voor een Maantijd workshop.


'...by honoring the demands of our bleeding, our blood gives us something in return. The crazed bitch from irritation hell recedes. In her place arises a side of ourselves with whom we may not at first be comfortable. She is vulnerable, highly perceptive genius who can ponder a given issue and take her world by storm. When we’re quiet and bleeding, we stumble upon solutions to dilemmas that’ve been bugging us all month. Inspiration hits and moments of epiphany rumba ‘cross de tundra of our senses. In this mode of existence one does not feel antipathy towards a bodily ritual that so profoundly and reinforces our cuntpower.' – Inga Muscio, Cunt: A declaration of independence

 

Bewerkt door VrouwenWijs op 18-05-2020 15:04

Deel deze pagina
Reageer