Oogsten, opruimen en schaduwwerk

Geplaatst op: 21-09-2021
Schrijver: VrouwenWijs

Nu de dagen weer duidelijk donkerder worden en de herfst equinox zich aandient belanden we in de tijd van het jaar die in het teken staat van oogsten. Terugkijkend op de afgelopen maanden kan je reflecteren op waar je nu staat. Welke zaden die ik zaaide zijn tot sterke planten uitgegroeid? Welke oogst(en) zijn er mislukt? Zijn er ook dingen die ik moet oogsten omdat ze anders gaan woekeren? Een moment om de balans op te maken dus. Deze tijd van het jaar is tevens een beweging naar binnen. Na de zomerse extraverte energie keren we weer meer terug in onszelf, niet alleen in onze binnenwereld maar ook letterlijk meer het huis in.

Voor mij is ‘het bewonen van je lichaam’ en belangrijk thema in mijn leven. Maar dat ‘lichaam’ gaat voor mij over meer dan lichaamsbewustzijn. Het gaat over een bepaalde zorg en aanwezigheid, een soort koestering en een gevoel van thuis komen, die zich ook in de rest van je leven weerspiegelt. Het bewonen van je lichaam gaat over het bewonen van zowel je lijf, je emoties, de aarde en je huis.

In eerste instantie kan oogsten misschien klinken als een dankbaar ‘binnenharken van de winst’. (En daar is niets mis mee, doe dat vooral). Oogsten gaat voor mij over opruimen. Gelukkig hebben de series van opruim goeroe’s en de trend van ontspullen het opruimen flink onder de aandacht gebracht. Opruimen, ordenen en sorteren zijn om heel eerlijk te zijn een soort hobby’s van mij. There, i said it. Dat klinkt misschien wat saai, stijf en truttig maar voor mij voelt het grappig genoeg juist heel natuurlijk en dierlijk.

Al scharrelend ben ik constant bezig met het bewust aandacht geven aan wat er nodig is in mijn leven. Ik geef gehoor aan een plotselinge impuls om meubels te verplaatsen en geef spullen weg waarvan ik voel dat ze naar een andere eigenaar mogen. Ik hou niet van vergeten rommelhoeken, verstofte spullen en opgeslagen zooi. Net zoals ik niet hou van onuitgesproken conflicten, losse eindjes en emotionele lijken in de kast.

Tijdens het opmaken van de oogst zou je de tijd kunnen nemen om te kijken naar welke letterlijke of figuurlijke stof jij onder het tapijt hebt geveegd. Na de overvloed die door de zomer ontstaan is is het tijden om te sorteren. Wat neem je mee en wat niet? Zijn er dingen die sluimeren, woekeren of verpieteren? Soms kan de veelheid van de overvloed er voor zorgen dat je bepaalde zaken uit het oog bent verloren. De actieve beoefening van fysiek en emotioneel opruimen brengt je geen klinisch en perfect leven, in tegendeel. Het schenkt juist steeds inzicht in de dingen die je parkeert voor later of de kop indrukt met afleiding. Vraagt de oogsttijd om opruimen op een bepaald vlak? Sommige troep moet misschien nog wat langer afsterven en rotten. Alles op zijn tijd. Maar misschien is de tijd aangebroken voor een aantal vuile klusjes. In de schaduw van je troep kan je schatten vinden. En misschien vindt je daar juist wel je daadwerkelijke oogst.

Bewerkt door VrouwenWijs op 21-09-2021 12:58

Deel deze pagina
Reageer