Sjamanisme

Trancereis – basis cursus | groeps cursus van 5  bijeenkomsten.

Trancereis – ontmoet je krachtdier | eenmalige sessie met een groep of alleen.

Trancereis Jaargroep | 10 verdiepende bijeenkomsten in een jaar met een vaste groep.

Droom cirkel | de verbinding versterken met de beelden van de ziel.

OVER SJAMANISME

De term ‘sjamaan’ komt oorspronkelijk uit Siberië en kan vertaald worden als ‘iemand die weet’ of ‘de extatische’. Een sjamaan is een man of vrouw die ten dienste staat van de gemeenschap en is een bemiddelaar tussen de mensen en de geestenwereld. Door middel van contact met de geestenwereld helpt een sjamaan bij genezing, het oplossen van vraagstukken of begeleiding van ceremonies rondom leven en dood met als doel verstoord evenwicht weer in balans te brengen. Dit doet een sjamaan niet zelf maar met behulp van hulpgeesten en door middel van trance. Een sjamaan is een soort brug tussen de fysieke materiële wereld en de niet materiële geestenwereld.

In het sjamanisme gaat men er vanuit dat alles in de natuur bezield is; dieren, de wind, rivieren, stenen en rotsen. Dit wordt ook wel ‘animisme’ genoemd. Naast het werken met de geestenwereld (of andere wereld, niet fysieke realiteit) is werken met voorouders en ceremonie een belangrijk onderdeel.

Sjamanisme is geen religie. Het heeft geen instituut of regels en ziet er over de hele wereld ander uit. De term sjamanisme wordt nu gebruikt als overkoepelende term voor genezers, begeleiders van ceremonie, priesters, zieners en medicijnmannen of vrouwen die met trance werken van over de hele wereld (maar feitelijk klopt dit dus niet gezien de term uit Siberië komt).

Sjamaan kun je niet worden, traditioneel gezien wordt iemand uitverkoren door de geesten of wordt deze functie binnen een familie overgedragen. Ik ben dan ook geen sjamaan maar wel een ‘shamanic practitioner’ zoals dat heet, iemand die sjamanistische technieken beoefend. Mijn docenten komen zowel uit de hoek van Scandinavisch Sjamanisme (Seidr) als Native American.

Centraal binnen het Sjamanisme staat het contact met de spiritwereld, krachtdieren en gidsen. De spiritwereld betreden door middel van trance is een veel voorkomende techniek bij sjamanistische stromingen van over de hele wereld. Door middel van ritmische geluiden van drum of ratel kan een trancestaat bereikt worden. Door het repetitieve ritme kun je met je bewustzijn van de materiele, fysieke wereld naar de andere niet zichtbare werelden reizen. Er zijn verschillende vormen van trance.

De trancereis is een oude ceremonie waarbij je op zoek gaan naar inzichten of antwoorden. Via de levensboom reizen we naar beneden naar de onderwereld, door de stam naar de midden wereld of omhoog naar de bovenwereld.

In de andere werelden gelden anderen manieren van communiceren. De informatie die je ontvangt kan zich op verschillende manieren aandienen. In woorden, beelden, heel abstract, als gefragmenteerde losse beelden of een innerlijk weten. Soms zal je het niet direct begrijpen. De symbolen zijn als de taal van dromen, je kan leren om deze taal te spreken. Met een beetje oefening kan iedereen in principe een trancereis maken.


SJAMANISTISCHE TRANCEREIS – basis cursus

(Voor mannen & vrouwen)

Tijdens de eerste avond gaan we opzoek naar jouw krachtdier, het dier dat jou tijdens je volgende reizen zal vergezellen als gids en beschermer. In de volgende drie avonden verkennen we de beneden-, midden- en boven wereld met zijn inwoners en energieën. De laatste avond kun je zelf een vraag inbrengen over iets in je leven waar je meer inzicht in wilt krijgen en ga je op onderzoek uit. De trance van een sjamanistische trancereis die we hier beoefenen kenmerkt zich door diepe ontspanning en tegelijkertijd een heldere aanwezige geest.

Ook als je al in contact bent met jouw krachtdier kun je meedoen aan de eerste avond. In dit geval zal je reis gaan over hoe je meer in contact kunt komen met je dier en een sterkere band kunt opbouwen.

Voorafgaand aan de trancereis word je gereinigd met rook, doen we een aardingsoefening en maken we een ceremoniële werkruimte door de windrichtingen aan te roepen. We besteden aandacht en het doel en de intentie van je reis. Vervolgens word je door mijn stem en drum – ook wel de hartslag van moeder aarde genoemd – begeleid op reis. Na afloop is er een deelronde waarin je jouw ervaringen kunt delen als je daar behoefte aan hebt. We bespreken hoe je de opgedane ervaringen kunt verwerken en integreren in je leven.

 •  Ontmoeting en werken met je krachtdier, een sterke band opbouwen
 •  Verkennen van de onder-, midden- en bovenwereld
 •  Begeleiding met drum en stem
 •  Veilig leren reizen
 •  Delen met- en leren van de groep
 •  Leren hoe je zelf kunt reizen

 

Praktisch

Kosten: € 150,-
Locatie & data: zie agenda (op aanvraag is ook mogelijk).
Duur: 5 avonden van 3 uur.

SJAMANISTISCHE TRANCEREIS - jaargroep

(Voor mannen & vrouwen)

Voor iedereen die eerder de basis cursus deed of zelf al ervaring heeft met trancereizen en die dieper in het thema wil duiken. De jaargroep is een vaste groep (de lessen zijn dus niet los te volgen) zodat we een veilige vertrouwde groep kunnen creeeren om dit werk in te doen. Er zal meer ruimte zijn voor reizen met eigen vragen en thema's, experiment en onderzoek. Aan bod komen onder andere: werken met de windrichtingen, terugreizen naar een droom, samen drummen/ratelen, reizen terwijl je beweegt/danst, reizen als groep met een gemeenschappelijke vraag, hedendaags animisme, de wereldboom en voorouderwerk.

Praktisch

Kosten: € 200,-
Locatie & data: zie agenda.
Duur: 10 avonden van 3 uur.

SJAMANISTISCHE TRANCEREIS – ontmoet je krachtdier

(Voor mannen & vrouwen)

Een krachtdier is een niet fysieke entiteit die je tijdens trancereizen en ander ceremonieel werk beschermt en helpt en kan ook in je dagelijks leven een belangrijke rol (gaan) spelen. Soms kondigt een krachtdier zich aan in een droom of visioen. Een andere manier om je krachtdier te vinden en ontmoeten is via een trancereis.

Ieder dier heeft zijn eigen gedragingen en wijsheden. Een krachtdier kan je meer over jezelf vertellen, over lessen die je te leren hebt. Het kan een sterke bondgenoot worden op je levenspad.

Na afloop krijg je suggesties mee over hoe je verder kan werken met je dier, hoe je een band kan opbouwen en behouden. Deze trancereis kan met een groep of individueel gemaakt worden.

Praktisch

Kosten: € 30,-
Locatie & data: zie agenda (op aanvraag is ook mogelijk).
Duur: 3 uur.

DROOM CIRKEL - de verbinding versterken met de beelden van de ziel.

(Voor mannen & vrouwen)

 

Vanuit sjamanistisch oogpunt bevatten dromen betekenisvolle boodschappen. Voorouders, (kracht)dieren, het collectieve veld en andere helpers kunnen je in de nacht door middel van symbolen belangrijke hulpbronnen of inzicht geven in persoonlijke of collectieve processen. Met weinig censuur en met verhalen van onbegrensde mogelijkheden verteld jouw droom iets over de verlangens van je ziel, over datgene dat gedurende de dag vaak verborgen blijft.

 

Tijdens de droom cirkel avonden gaan we samen als groep op zoek naar wat jouw droom jou komt vertellen. Onder begeleiding van de drum reis je eerst terug naar jouw droom om deze vervolgens te delen met de groep. Na een deelronde kiezen we als groep 1 of 2 dromen uit waar we gemeenschappelijk mee aan de slag gaan. Vergeet de welbekende droom woordenboeken die voorbij gaan aan het feit dat dromen en hun taal persoonlijk zijn, we benaderen de droom met respect voor ieder individu. Daarnaast komen er verschillende onderwerpen aan bod zoals technieken hoe je weer/meer in contact kunt komen met je droom en je praktisch met je droom aan de slag kunt gaan.

 

 • De verbinding versterken met de beelden van de ziel
 • Contact met je dromen herstellen of verdiepen
  • De kunst van het dromen onthouden
  • Holistische en persoonlijke benadering
  • De taal van de droomwereld ontdekken
  • Vanuit sjamanistische visie

 

Praktisch

 

Thee is aanwezig, je wordt uitgenodigd om wat lekkers mee te nemen om te delen. Verder kunnen notitie spullen, kleding waar je lekker in kunt zitten/liggen en dikke sokken/sloffen fijn zijn om mee te nemen. Matten, kussens en dekentjes zijn aanwezig. 

 

Kosten: E120,-

Locatie & data: zie agenda (op aanvraag is ook mogelijk).

Duur: 5 avonden van 3 uur.

Aanmelden: samiye.vanrossum@gmail.com 


 

Deel deze pagina