Cyclisch leven

Yoga Vrouwen Cirkel | thematische yoga lessen voor vrouwen over de relatie tussen de natuurlijk cycli en vrouw zijn

Maantijd workshop voor vrouwen | bewust leven met je menstruatie cyclus

Maantijd workshop voor mannen | verbinden met de cyclische vrouw

Yoga Vrouwen Cirkel

Verbinden met de cyclus van de natuur en je vrouwen lichaam.

Tijdens deze yoga lessen ervaar je hoe je jezelf meer kan verbinden met de natuurlijke cyclus van de seizoenen, de maanfasen en de cyclische aard van je vrouwen lichaam. Samen ontdekken we de overeenkomsten tussen de ritmes binnen en buiten ons. Door lichaamsbewustzijn en de verbinding tussen je geest en je lichaam te ervaren kom je meer in contact met jezelf, je omgeving en de aarde.

Yoga betekent in het Sanskriet verbinden of samenbrengen, de verbinding van lichaam, geest en ziel. De eerste sporen van yoga zijn zo´n 5.000 jaar oud, maar vermoedelijk wordt er al veel langer yoga beoefend. Yoga kent dus een lange geschiedenis maar is nog steeds springlevend.

Er zijn veel soorten yoga maar als we het in westerse landen over yoga hebben wordt er meestal Hatha yoga bedoeld, waarbij de nadruk ligt op lichaamsbewustzijn en ontspanning. Hatha betekend zon (ha) en maan (tha). Hierbij gaat het om balans creëren tussen tegenpolen in jezelf. Een balans vinden tussen lichaam en geest, denken en voelen, jezelf en de buitenwereld, inspanning en ontspanning.

In zijn diepere betekenis gaat yoga over verbinding maken met het oneindige, met de bron van alles. Je zou dit het overstijgen van je ego kunnen noemen, de verbinding van het lagere en hogere zelf of als eenwording met het goddelijke. Yoga is een systeem van zelfkennis en een holistische manier van leven, in zijn geheel is yoga een levensfilosofie waarvan de beoefening niet alleen op je matje plaats vindt.

We doen rustige, meditatieve yoga waarbij aarden, voelen en ontspannen centraal staan. Naast yoga komen ook visualisatie, meditatie en yoga nidra (slaapyoga) aan bod. Iedere les heeft een thema dat is afgestemd op dat moment, bijvoorbeeld volle maan of lente, of staat in het teken van het vrouwenlichaam in relatie tot yoga, denk aan de baarmoeder of yoni.

Je krijgt praktische informatie over hoe je je af kan stemmen op de natuurlijke cyclus en je maandstonden zodat je leert hoe je het ritme van de natuur kan integreren in je leven. Zoals bij een vrouwencirkel gebruikelijk is, is er ruimte voor uitwisseling met elkaar over je ervaringen. De YVC is toegankelijk voor alle vrouwen van alle leeftijden, ervaring met yoga is niet nodig.

  • Rustige meditatieve yoga
  • Aarden, loslaten en zakken in je lichaam
  • Lichaamsbewustzijn ontwikkelen
  • Verbinden met de natuurlijke cyclus van de seizoenen en de maan
  • Afgestemd op jouw vrouwen lichaam
  • In een cirkel van gelijkwaardigheid met vrouwen van alle leeftijden
  • Ervaringen delen, horen en gehoord worden in deelrondes
  • Inzicht in de wijsheid van cyclisch leven en integratie daarvan in je dagelijks bestaan

Praktisch

Cursus van 10 lessen.

Kosten: zie de webwinkel of agenda

Locatie: Biotoop in Haren, B vleugel begane grond. 

Meenemen: kleding waar je makkelijk in kan bewegen, een grote handdoek of laken voor over je matje, een dekentje voor de eindontspanning en eventueel dikke sokken en een flesje water. Yoga matten en kussentjes zijn aanwezig.

Wil je je aanmelden, een proefles volgen of tussentijds instromen? Stuur dan een mailtje naar samiye.vanrossum@gmail.com.


Maantijd Workshop - voor vrouwen

Bewust leven met je menstruatie cyclus.

Welke vrouwelijke wijsheid huist er in je baarmoeder? Wil je weten wat de cyclus van de maan met jouw menstruatie te maken heeft? Wat betekent het om een vrouw in haar vruchtbare jaren te zijn? Wil je harmonieuzer omgaan met je menstruatie cyclus? Wil je meer weten over alternatieve menstruatie producten?

Door de menstruatie cyclus zijn vrouwen sterk verbonden met de cyclus van de natuur. De term ‘maandstonden’ is daar een mooi overblijfsel van in de taal. De cyclische aard van de vrouw, de menstruatie en de processen van zwangerschap en geboorte, werden lang als diepe wijsheid gezien maar lijken tegenwoordig iets wat onderdrukt, gecontroleerd of verzwegen moet worden. Er schuilt veel wijsheid in het proces dat je als vruchtbare vrouw iedere maand meemaakt. De cyclische aard van de vrouw stelt haar vanaf jonge leeftijd in staat om zich te verbinden met de cyclus van leven, dood en hergeboorte. Afdalen in diepte geeft ons de mogelijkheid om telkens weer herboren te worden en er sterker weer uit te komen. Door je te verbinding met je eigen cyclus kan jouw natuurlijke ritme een bron van kracht worden.

Tijdens deze workshop duiken we in de wijsheid van je maandstonden en de cyclus van de maan. We verdiepen ons in de innerlijke seizoenen van de vrouw en de cyclische processen van het vruchtbare leven. In een veilige omgeving delen we onze ervaringen en leren we van elkaar. Door je te verbinden met je eigen cyclus kan jouw natuurlijke ritme een bron van kracht worden.

Praktisch

Workshop van 3 uur
Locatie: Biotoop in Haren
Data: zie agenda
Kosten: E 40,- inclusief reader

Maantijd Workshop - voor mannen

Verbinden met de cyclische vrouw.

Een vrouw is, vooral in haar vruchtbare jaren, een sterk cyclisch wezen. Iedere man heeft hier op de een of andere manier mee te maken. Of het nu gaat om de relatie met je geliefde, je moeder, dochter, collega’s, zus of vriendinnen.

Veel mannen krijgen (on)bewust de boodschap mee dat de menstruatie een tijd is om zowel fysiek als mentaal afstand te houden van een vrouw. De menstruatie wordt gezien als puur een vrouwen aangelegenheid, een mysterie waar mannen buiten worden gehouden. Laten we dit vanuit een ander perspectief bekijken. Menstrueren gaat niet alleen over de dagen dat je bloedt maar beslaat een heel cyclisch proces waarin steeds verschillende emotionele en lichamelijke processen spelen. Menstrueren is hierin geen ‘afwijkende’ periode van bloeden, gevolgd door een langere periode van ‘normaal’ zijn, maar slechts een van de uitingsvormen van de cyclische vrouw.

Tijdens deze workshop kijken we naar de cyclus als geheel. We kijken naar de wijze waarop het ritme van de vrouw een weerspiegeling is van het ritme van de natuur, de aarde en de maan. Door ruimte te geven voor het delen over dit onderwerp kunnen we de menstruatie zowel voor mannen als vrouwen uit de taboesfeer halen. Als een man verbonden is met, en inzicht heeft in, de cyclische natuur van de vrouw kan hij haar ondersteunen in haar ritme en kan er tevens ruimte ontstaan voor genezing van de vrouwelijke aspecten van de man.

Praktisch

Workshop van 2,5 uur
Locatie: Biotoop in Haren
Data: zie agenda
Kosten: E 30,-

Deel deze pagina