Schaduwwerk

Werken met het vrouwelijk donker | verdiepende serie over het accepteren en integreren van het vrouwelijk donker

Schaduwwerk weekend voor vrouwen | drie daagse verdieping

Samen het donker in | losse avonden samen in het bos

Werken met het Vrouwelijk Donker

Eeuwen lang zijn er pogingen gedaan om het vrouwelijk donker te vernietigen. We zijn verbrand als heksen, tot dragers van de erfzonde gemaakt, in korsetten gesnoerd en als hysterisch bestempeld. Het vrouwelijk donker huist onder andere in je verlangens die er niet mogen zijn, in je stem die niet gehoord wordt. Het is je menstruatie pijn, de kracht die huist in het baren, in ongebonden zijn en seksueel vrij.

In onze maatschappij ligt de nadruk op het licht. We willen groei, vooruitgang en winst. De kwaliteiten van het donker worden veelal als een last of achteruitgang gezien. Hoe gaan we om met rust, de dood, winter(depressie), verdriet, lust, menstruatie en de nacht? Veel vrouwen hebben nog steeds ‘brandstapel angst’.

Om onze schaduwkant te kunnen integreren moeten we de diepte van het donker in. We zullen de dingen verkennen die diep begraven zijn of van kracht ontnomen, die taboe zijn of verboden terrein. We werken met mythen en verhalen, archetypen en godinnen, ceremonies, sjamanistisch werk en deelrondes. Het gaat hierbij niet om dominantie van het duister maar juist om de acceptatie en integratie van ons donker. Deze serie is voor vrouwen die de diepte niet schuwen en willen zien in het donker.

Tijdens de donkere maanden in het jaar komen we 6 keer samen om het vrouwelijk donker te verkennen. Er is plek voor maximaal 8 vrouwen.

  • 1: Verkennen van de woestijn
  • 2: Afdalen naar de onderwereld
  • 3: Schaduwwerk
  • 4: Toe-eigenen van het vuur
  • 5: De aarde als thuis
  • 6: Werken met je demonen

 

Praktisch

6 avonden van 3 uur
Locatie: Biotoop in Haren
Data: zie agenda
Kosten: E 180,- (betalen in delen is mogelijk)

Schaduwwerk weekend voor vrouwen

 

Eeuwen lang zijn er pogingen gedaan om het vrouwelijk donker te vernietigen. We zijn verbrand als heksen, tot dragers van de erfzonde gemaakt, in korsetten gesnoerd en als hysterisch bestempeld. Veel vrouwen hebben nog steeds ‘brandstapel angst’. Het vrouwelijk donker huist onder andere in je verlangens die er niet mogen zijn, in je stem die niet gehoord wordt. Het is je menstruatie pijn, de kracht die huist in het baren, in ongebonden zijn en seksueel vrij. In onze maatschappij ligt de nadruk op het licht. We willen groei, vooruitgang en winst. De kwaliteiten van het donker worden veelal als een last of achteruitgang gezien. Hoe gaan we om met het donker binnen en buiten ons?

Het onderzoeken van je eigen donker, ookwel schaduwwerk genoemd, vraagt om het verkennen van wat diep begraven is of van kracht ontnomen, van wat taboe is of verboden terrein. Uitdagende tijden zoals een pandemie houden ons een spiegel voor over hoe ons eigen donker in relatie staat tot het collectieve donker van de mens. Vrouwen hebben van nature een relatie met het donker maar daar is niet altijd ruimte voor in onze wereld.

Als we als mensen en maatschappij het natuurlijke cyclische leven willen omarmen, dan is het van belang dat de nachtzijde of schaduwzijde weer een plek krijgt in onze wereld. Om de grote cyclus als evenwichtig geheel te kunnen benaderen is het nodig om (weer) te leren zien in het donker en het donker te omarmen. Het gaat hier niet over een dominantie van donker maar over het donkere integreren in onze levens en het de volwaardige en rechtmatige plek teruggeven. Een herwaardering voor het donkere zodat beide kwaliteiten en energieën in balans kunnen zijn.

Ga je mee een weekend lang verduisteren? Om onze schaduwkant te kunnen integreren moeten we de diepte van het donker in. We werken met mythen en verhalen, ceremonie, sjamanistisch werk, reflectie en deelrondes. We doen dit op de prachtige locatie van de Hof van Axen in de Drentse bossen.

Vrouwen die eerder de ‘Werken met het vrouwelijk donker’ cursus gevolgd hebben bij Vrouwenwijs zullen hier naast herhaling en herkenning ook verdieping en verrijking vinden.

 

Praktisch

Data en locatie: zie Agenda.

Kosten: E370,- 

Inclusief: overnachten op een tweepersoonskamer, heerlijke vegetarische & biologische maaltijden (slapen op een eenpersoonskamer en huren van linnengoed kan in overleg voor meerprijs).


Deel deze pagina