Yoga

Yoga Vrouwen Cirkel | Thematische yoga lessen voor vrouwen over de relatie tussen de natuurlijk cycli en vrouw zijn.

OVER YOGA

Yoga betekent in het Sanskriet verbinden of samenbrengen, de verbinding van lichaam, geest en ziel. De eerste sporen van yoga zijn zo´n 5.000 jaar oud, maar vermoedelijk wordt er al veel langer yoga beoefend. Yoga kent dus een lange geschiedenis maar is nog steeds springlevend.

Er zijn veel soorten yoga maar als we het in westerse landen over yoga hebben wordt er meestal Hatha yoga bedoeld, waarbij de nadruk ligt op lichaamsbewustzijn en ontspanning. Hatha betekend zon (ha) en maan (tha). Hierbij gaat het om balans creëren tussen tegenpolen in jezelf. Een balans vinden tussen lichaam en geest, denken en voelen, jezelf en de buitenwereld, inspanning en ontspanning.

In zijn diepere betekenis gaat yoga over verbinding maken met het oneindige, met de bron van alles. Je zou dit het overstijgen van je ego kunnen noemen, de verbinding van het lagere en hogere zelf of als eenwording met het goddelijke. Yoga is een systeem van zelfkennis en een holistische manier van leven, in zijn geheel is yoga een levensfilosofie waarvan de beoefening niet alleen op je matje plaats vindt.


YOGA VROUWEN CIRKEL

Verbinden met de cyclus van de natuur en je vrouwen lichaam.

Tijdens deze yoga lessen ervaar je hoe je jezelf meer kan verbinden met de natuurlijke cyclus van de seizoenen, de maanfasen en de cyclische aard van je vrouwen lichaam. Samen ontdekken we de overeenkomsten tussen de ritmes binnen en buiten ons. Door lichaamsbewustzijn en de verbinding tussen je geest en je lichaam te ervaren kom je meer in contact met jezelf, je omgeving en de aarde.

We doen rustige, meditatieve yoga waarbij aarden, voelen en ontspannen centraal staan. Naast yoga komen ook visualisatie, meditatie en yoga nidra (slaapyoga) aan bod. Iedere les heeft een thema dat is afgestemd op dat moment, bijvoorbeeld volle maan of lente, of staat in het teken van het vrouwenlichaam in relatie tot yoga, denk aan de baarmoeder of yoni.

Je krijgt praktische informatie over hoe je je af kan stemmen op de natuurlijke cyclus en je maandstonden zodat je leert hoe je het ritme van de natuur kan integreren in je leven. Zoals bij een vrouwencirkel gebruikelijk is, is er ruimte voor uitwisseling met elkaar over je ervaringen. De YVC is toegankelijk voor alle vrouwen van alle leeftijden, ervaring met yoga is niet nodig.

  • Rustige meditatieve yoga
  • Aarden, loslaten en zakken in je lichaam
  • Lichaamsbewustzijn ontwikkelen
  • Verbinden met de natuurlijke cyclus van de seizoenen en de maan
  • Afgestemd op jouw vrouwen lichaam
  • In een cirkel van gelijkwaardigheid met vrouwen van alle leeftijden
  • Ervaringen delen, horen en gehoord worden in deelrondes
  • Inzicht in de wijsheid van cyclisch leven en integratie daarvan in je dagelijks bestaan

Praktisch

Cursus van 10 lessen.

Kosten: zie de webwinkel of agenda. 

Locatie: Biotoop in Haren, B vleugel begane grond. 

Meenemen: kleding waar je makkelijk in kan bewegen, een grote handdoek of laken voor over je matje, een dekentje voor de eindontspanning en eventueel dikke sokken en een flesje water. Yoga matten en kussentjes zijn aanwezig.

Wil je je aanmelden, een proefles volgen of tussentijds instromen? Stuur dan een mailtje naar samiye.vanrossum@gmail.com.


 

Deel deze pagina