Ceremonie

Ceremonies op maat | vieringen, overgangsrituelen en ceremonies rondom de seizoenen.

OVER CEREMONIES

Ceremonies en rituelen kunnen een belangrijk moment in een leven markeren en helpen om daar bewust bij stil te staan. Op deze wijze doorleven we de veranderingen van het leven en krijgen ze een eervolle plek. In onze hedendaagse cultuur zijn er niet veel overgangsrituelen meer en velen ervaren dat als een gemis. Het kan ondersteunend zijn bij processen van loslaten, rouw en verdriet of juist een bijzondere viering van liefde en geluk.

Hierbij kan je denken aan geboorte, zwangerschap, adoptie, naamgevings ceremonie bij een baby, de eerste menstruatie, vader of moeder worden, abortus of een ongeboren kind, huwelijk, miskraam of de overgang naar de menopauze. Vaak is er behoefte om afscheid te nemen van het oude zodat er ruimte ontstaat voor het nieuwe.

Wil je iets vieren of herdenken? Ik help je graag om een passende ceremonie vorm te geven en te begeleiden bij de uitvoering ervan. Tijdens het vormgeven van het ritueel kijken we samen naar wat jou wensen zijn zodat het ritueel aansluit bij jouw behoefte en op jouw persoonlijke situatie is afgestemd. Enkele voorbeelden waarbij ik je graag ondersteun en begeleid:

 

  • Menarche | Het vieren van de eerste menstruatie en de overgang van meisje naar vrouw. De maantijd (ongesteld zijn) wordt vaak eerder als een vloek dan een zegen gezien, maar wat is het bijzonder! Je bent nu een jonge vrouw geworden en je draagt alle potentie van het leven in je. Tijd voor taart en verwennerij.

 

  • Conceptie wens | Zwanger worden is voor veel mensen een bewuste keuze. Maar de eerste stap zetten -vaak is dit stoppen met anticonceptie- kan best spannend zijn. Samen met je partner (of alleen) uit spreken dat jullie een kindje en daarmee een geheel nieuwe levensfase willen verwelkomen kan een prachtige viering van de liefde zijn.

 

  • Buikschildering bij zwangerschap | Om het leven in je buik te eren en te vieren dat jouw lichaam een kindje draagt. Misschien heb je een bepaald symbool wat belangrijk voor jou is tijdens de zwangerschap of vind je het fijn om simpelweg je prachtige buik te laten versieren. Natuurlijk maken we er ook een paar foto’s van.

 

  • Motherblessing | Tijdens een motherblessing (of blessingway) wordt de overgang naar het moederschap gevierd. Niet alleen bij de geboorte van een eerste kind maar ook bij de volgende of bij een adoptie. Een intieme viering met andere vrouwen/moeders die je dierbaar zijn om zo niet alleen de geboorte van het kind maar ook van de moeder te vieren.

 

  • Postpartum ceremonie | Na 9 maanden een kindje in je buik te hebben gedragen zijn sommige vrouwen opgelucht dat ze weer wat meer bewegings vrijheid hebben en (langzaam) hun oude lichaam weer terug krijgen. Anderen missen het gezellige en bijzondere gevoel van samenzijn. Soms heeft een zwangerschap maar kort geduurd of is deze bewust afgebroken. Tijdens een postpartum ritueel staan we stil bij het einde van de zwangerschap, zij het door de geboorte van een baby of iedere andere vorm van zwangerschapsbeëindiging. Afhankelijk van de situatie is het een ritueel voor dankbaarheid of rouw. Van loslaten en heling.
Deel deze pagina