Vrouwenwerk

Werken met het donker | verdiepende serie over het accepteren en integreren van het vrouwelijk donker.

Maantijd workshop voor vrouwen | Bewust leven met je menstruatie cyclus.

Maantijd workshop voor mannen | Verbinden met de cyclische vrouw.

WERKEN MET HET VROUWELIJK DONKER

Eeuwen lang zijn er pogingen gedaan om het vrouwelijk donker te vernietigen. We zijn verbrand als heksen, tot dragers van de erfzonde gemaakt, in korsetten gesnoerd en als hysterisch bestempeld. Het vrouwelijk donker huist onder andere in je verlangens die er niet mogen zijn, in je stem die niet gehoord wordt. Het is je menstruatie pijn, de kracht die huist in het baren, in ongebonden zijn en seksueel vrij.

In onze maatschappij ligt de nadruk op het licht. We willen groei, vooruitgang en winst. De kwaliteiten van het donker worden veelal als een last of achteruitgang gezien. Hoe gaan we om met rust, de dood, winter(depressie), verdriet, lust, menstruatie en de nacht? Veel vrouwen hebben nog steeds ‘brandstapel angst’.

Om onze schaduwkant te kunnen integreren moeten we de diepte van het donker in. We zullen de dingen verkennen die diep begraven zijn of van kracht ontnomen, die taboe zijn of verboden terrein. We werken met mythen en verhalen, archetypen en godinnen, ceremonies, sjamanistisch werk en deelrondes. Het gaat hierbij niet om dominantie van het duister maar juist om de acceptatie en integratie van ons donker. Deze serie is voor vrouwen die de diepte niet schuwen en willen zien in het donker.

Tijdens de donkere maanden in het jaar komen we 6 keer samen om het vrouwelijk donker te verkennen. Er is plek voor maximaal 8 vrouwen.

  • 1: Verkennen van de woestijn
  • 2: Afdalen naar de onderwereld
  • 3: Schaduwwerk
  • 4: Toe-eigenen van het vuur
  • 5: De aarde als thuis
  • 6: Werken met je demonen

 

Praktisch

6 avonden van 3 uur
Data: zie agenda.
Kosten: E 180,- (betalen in delen is mogelijk)

MAANTIJD WORKSHOP - voor vrouwen

Bewust leven met je menstruatie cyclus.

Welke vrouwelijke wijsheid huist er in je baarmoeder? Wil je weten wat de cyclus van de maan met jouw menstruatie te maken heeft? Wat betekent het om een vrouw in haar vruchtbare jaren te zijn? Wil je harmonieuzer omgaan met je menstruatie cyclus? Wil je meer weten over alternatieve menstruatie producten?

Door de menstruatie cyclus zijn vrouwen sterk verbonden met de cyclus van de natuur. De term ‘maandstonden’ is daar een mooi overblijfsel van in de taal. De cyclische aard van de vrouw, de menstruatie en de processen van zwangerschap en geboorte, werden lang als diepe wijsheid gezien maar lijken tegenwoordig iets wat onderdrukt, gecontroleerd of verzwegen moet worden. Er schuilt veel wijsheid in het proces dat je als vruchtbare vrouw iedere maand meemaakt. De cyclische aard van de vrouw stelt haar vanaf jonge leeftijd in staat om zich te verbinden met de cyclus van leven, dood en hergeboorte. Afdalen in diepte geeft ons de mogelijkheid om telkens weer herboren te worden en er sterker weer uit te komen. Door je te verbinding met je eigen cyclus kan jouw natuurlijke ritme een bron van kracht worden.

Tijdens deze workshop duiken we in de wijsheid van je maandstonden en de cyclus van de maan. We verdiepen ons in de innerlijke seizoenen van de vrouw en de cyclische processen van het vruchtbare leven. In een veilige omgeving delen we onze ervaringen en leren we van elkaar. Door je te verbinden met je eigen cyclus kan jouw natuurlijke ritme een bron van kracht worden.

Praktisch

Kosten: € 40,- inclusief reader.
Locatie & data: zie agenda (op aanvraag is ook mogelijk).
Duur: 3 uur

MAANTIJD WORKSHOP - voor mannen

Verbinden met de cyclische vrouw.

Een vrouw is, vooral in haar vruchtbare jaren, een sterk cyclisch wezen. Iedere man heeft hier op de een of andere manier mee te maken. Of het nu gaat om de relatie met je geliefde, je moeder, dochter, collega’s, zus of vriendinnen.

Veel mannen krijgen (on)bewust de boodschap mee dat de menstruatie een tijd is om zowel fysiek als mentaal afstand te houden van een vrouw. De menstruatie wordt gezien als puur een vrouwen aangelegenheid, een mysterie waar mannen buiten worden gehouden. Laten we dit vanuit een ander perspectief bekijken. Menstrueren gaat niet alleen over de dagen dat je bloedt maar beslaat een heel cyclisch proces waarin steeds verschillende emotionele en lichamelijke processen spelen. Menstrueren is hierin geen ‘afwijkende’ periode van bloeden, gevolgd door een langere periode van ‘normaal’ zijn, maar slechts een van de uitingsvormen van de cyclische vrouw.

Tijdens deze workshop kijken we naar de cyclus als geheel. We kijken naar de wijze waarop het ritme van de vrouw een weerspiegeling is van het ritme van de natuur, de aarde en de maan. Door ruimte te geven voor het delen over dit onderwerp kunnen we de menstruatie zowel voor mannen als vrouwen uit de taboesfeer halen. Als een man verbonden is met, en inzicht heeft in, de cyclische natuur van de vrouw kan hij haar ondersteunen in haar ritme en kan er tevens ruimte ontstaan voor genezing van de vrouwelijke aspecten van de man.

Praktisch

Kosten: € 30,-
Locatie & data: zie agenda (op aanvraag is ook mogelijk).
Duur: 2,5 uur

 
Deel deze pagina